FAQs

Q?

Wat is het verschil tussen een wettelijk en een ceremonieel huwelijk?

A.

Bij een wettelijk huwelijk is er sprake van een rechtsgeldige voltrekking. Jullie trouwen op dat moment officieel “voor de wet” waarbij ik optreed als beëdigd trouwambtenaar van de burgerlijke stand op een door jullie aangewezen trouwlocatie van een willekeurige gemeente.

Bij een ceremonieel huwelijk is er sprake van een ceremonie zonder rechtsgeldigheid. Jullie trouwen op dat moment dan ook niet officieel. De wettelijke voltrekking vindt plaats op een ander moment bij de gemeente.

Omdat ik beëdigd trouwambtenaar ben, kan ik invulling geven aan zowel een wettelijk als ceremonieel huwelijk.

Q?

Wat is het verschil in kosten tussen een beëdigd trouwambtenaar en een niet beëdigde trouwambtenaar?

A.

Een niet beëdigde trouwambtenaar zal eerst door de rechtbank beëdigd moeten worden om het huwelijk rechtsgeldig te laten zijn. Hiermee zijn kosten verbonden. Deze kosten verschillen per gemeente.

Omdat ik al volledig beëdigd ben, vervallen deze kosten voor jullie. Het voordeel kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Q?

Wat zijn de kosten van een door mij verzorgde ceremonie?

A.

Zoals de naam al zegt is het “Trouwen op maat”.
De ceremonie is maatwerk en dus volledig toegesneden op jullie wensen. De speech, de invulling, de locatie, het tijdstip, de planning, etc., etc.. Geen standaard praatje maar een op maat gemaakt “event” dat bijdraagt aan de dag waarin jullie de hoofdrol vervullen.

Als zingende trouwambtenaar lever ik ook muzikaal maatwerk. Dit kan met een “begeleidingstape”, maar ook live begeleiding van een piano, een combo of zelfs een volledige band behoort tot de mogelijkheden. Opnieuw wordt alles uitgewerkt volgens jullie specifieke wensen.

Je zult begrijpen dat het bepalen van de kosten van mijn bijdrage ook maatwerk is. Samen gaan we kijken naar de wensen en mogelijkheden binnen jullie budget. Stuur mij een berichtje zodat we hierover van gedachte kunnen wisselen.

Q?

Kunnen wij overal officieel trouwen?

A.

Er is een verschil in regels per gemeente. Daarom is mijn advies om in een vroeg stadium bij de gemeente waar jullie gaan trouwen, na te vragen welke trouwlocaties er beschikbaar zijn.
Wil je op een andere locatie binnen die gemeente trouwen dan zul je bij de meeste gemeenten een aanvraag moeten indienen voor een eenmalige aanwijzing tot huwelijkslocatie.

Q?

Hoeveel getuigen zijn er nodig?

A.

In Nederland moeten er minimaal 2 en mogen er maximaal 4 getuigen aanwezig zijn bij een huwelijk. Jullie moeten beide minimaal 1 getuige aanwijzen. In principe mag iedereen getuige zijn. Een getuige moet wel meerderjarig zijn en over een geldig legitimatiebewijs beschikken. Met het ondertekenen van de trouwakte door de getuigen wordt deze rechtsgeldig.

Q?

Doe je ook herbevestiging van de liefde?

A.

Absoluut. Hoe mooi is het om dat ene moment nog eens te beleven? Zeg opnieuw JA tegen elkaar tijdens jullie 10, 15, 25 of 40-jarig huwelijksfeest. Of gewoon als jullie zin hebben in een feest om de liefde te vieren.

Q?

Trouw je ook stellen van hetzelfde geslacht?

A.

Als er één trouwambtenaar is die daar volmondig JA op zegt dan ben ik dat wel. Trouwen doe je in mijn ogen op basis van de liefde voor elkaar en niet op basis van geslacht.
LOVE IS LOVE!

Q?

Wat als een huwelijk niet door kan gaan?

A.

Mocht er een onvoorziene omstandigheid zijn zoals we dat bijvoorbeeld hebben meegemaakt tijdens de coronapandemie, dan gaan we samen om de tafel zitten om te kijken wanneer en hoe we samen dingen kunnen oplossen. Ik denk daarin altijd heel graag mee.

Q?

Voltrek je ook huwelijken in het buitenland en zijn die rechtsgeldig?

A.

Jazeker voltrek ik die! Graag zelfs!
Wat een BABS in het buitenland mag doen, is ceremonieel verbinden. Dat betekent dat het wettelijk deel in een korte sessie in Nederland plaatsvindt. De huwelijksceremonie in het buitenland kan dan worden vormgegeven zoals jullie dat wensen. Maatwerk dus !

Jullie gasten zullen uiteraard niets van merken van de juridische achtergrond. Voor hen is er maar één huwelijksceremonie.

Q?

Er komen ook buitenlandse gasten, is het mogelijk om de ceremonie (deels) in het Engels (of een andere taal) te doen?

A.

Jazeker. Julie ceremonie kan ik gedeeltelijk of volledig in het Duits of Engels doen, geen enkel probleem. In andere gevallen is een tolk altijd een goede oplossing

Q?

Hoe ver van tevoren moet ik beginnen met de voorbereidingen als ik jou als trouwambtenaar wil?

A.

De meeste huwelijken worden ver vooruit gepland. Er komen veel aanvragen binnen, ook voor volgend jaar of het jaar daarop. Maar ik word ook wel eens pas een week van te voren benaderd.

Mochten jullie live muziek willen horen tijdens de ceremonie dan is het wel handig dit zo ver mogelijk van te voren aan te geven. Want hoewel ik over een groot bestand van muzikanten beschik, moeten ook zij de gekozen datum vrijhouden.
Hoe eerder hoe beter dus eigenlijk.

Q?

Kunnen kinderen bij ons huwelijk worden betrokken?

A.

Uiteraard! Ik vind het heel erg leuk om kinderen een onderdeel te laten zijn van de plechtigheid. Ik ben erg interactief tijdens de ceremonie en zal ze altijd betrekken. Uiteraard kunnen ze de ringen brengen maar een babbeltje maken of het tekenen van een speciale kinderacte is natuurlijk super leuk!

Q?

Wat zijn de kosten van de gemeente?

A.

Iedere gemeente hanteert zijn eigen regels en procedures. Het beste is om contact op te nemen met jullie gekozen gemeente en daar informatie op te vragen. Vaak staat er ook veel vermeld op de website.

Q?

Trouw je in het hele land?

A.

Op een kasteel, in je achtertuin, een boot, je favoriete kroeg of een landgoed: ik trouw jullie waar dat maar mogelijk is.

Q?

Draag je een toga tijdes de ceremonie?

A.

Dat kan uiteraard! Het geeft het een formeel tintje. Uiteraard sta ik ook zeker open voor jullie wensen. Klassiek, (smart)casual, stoer, sportief of zelfs helemaal in thema of aanpassing aan de weersomstandigheden is mogelijk.

Q?

Kunnen we jouw muziek ook ergens horen?

A.

Jazeker kan dat. Op vrijwel alle streamingsdiensten staat mijn muziek. Covers maar ook mijn eigen geschreven nummers. Je vindt het onder de naam Ri-Style. Verder staat er op Youtube ook best wel het een en ander onder de naam Ri-Style maar ook onder mijn eigen naam: Richard Sprokkereef. En mocht je meer willen weten over mijn zang kijk dan eens op www.ri-style.eu